bgcsenfrdeitplrusktr

Приморско

  
Град Приморско е разположен на 55 км южно от Бургас, на малък полуостров в подножието на Странджа планина, издаден в морето между два залива – Стамополу (северен) и Дяволски, където се влива в морето река Дяволска. Приморско се намира на границата на две географски ширини, като по този начин на територията му се усеща влиянието едновременно на умерения и средиземноморския климат. Хълмистият и нископланински релеф на района е прорязан от водите на реките Ропотамо и Дяволска, а двата просторни плажа (Северен и Южен) с фини пясъци са обградени с живописни дюни. Северният плаж е по-отворен и предлага по-бурно море, предпочитано от сърфистите, докато Южният плаж е по-спокоен, затова е предпочитан от туристите със семейства.

 Забележителности
 


   Най-забележителната част от историята и културата на града е свързана с факта, че по тези места са живеели древните траки. При археологически разкопки тук са открити  4 светилища, 12 долмени  и 10 могилни некропола.  През 2003-та година беше разкрито уникално  тракийско светилище Беглик Таш. Това е най-старото открито до сега  мегалитно тракийско светилище по нашето Черноморие и Югоизточна Тракия. То е съществувало от края на бронзовата епоха (XIII век пр. Хр.) и според археологическите проучвания в него е кипял активен живот до идването на първите християни по тези земи.


Светилището е създадено в средата на природните скални феномени и олицетворява култа към Слънцето. С оформянето на неговата структура и добавянето на ритуални символи и знаци траките са изразявали своите религиозни представи за усъвършенстването  и обезсмъртяването на човека, които са в основата на така наречения Тракийски орфизъм. 
 


Тази тракийска религия, която се оформя в края на бронзовата епоха най-общо се персонифицира от Орфей – митичния тракийски цар. Важна е ролята на Великата богиня – майка, която сътворява природата.


 Чрез свещен брак със Слънцето – божественото мъжко начало, се ражда техният син – смъртният герой Орфей. Той трябва да извърши своите подвизи и изпитания за да получи безсмъртие. Вероятно този ритуален цикъл на орфическото посвещение са извървели тракийските поклонници почти 16 столетия в светилището : Беглик Таш”.
 


От времето на гръцката колонизация са намерените каменни останки при устието на река Ропотамо, известни като “Вълчановото кале” (Лъвската глава), които се идентифицират с мястото на късното антично селище Ранули и съществувалата до XIV век крепост с име Ропотамо.
 
 

Има много легенди за „Лъвската глава”. Според една от тях на върха се намира дълбок кладенец, в който има затрупано голямо златно имане. Прочутият хайдутин Вълчан войвода подмамил турски кораб, пренасящ много злато в устието на реката, където го подпалил, а златото пуснал в кладенеца. Затова и калето, където се намира „Лъвската глава”, се нарича Вълчаново кале.
 
 
Това е невероятно природно творение, причудлив скален феномен, кацнал на едно от най-високите места в резерват “Ропотамо“. От тук се открива прекрасна гледка към резервата, както и към река Ропотамо. Дъхът ти спира, когато погледнеш как гордо се е изправил и зорко следи ленивия път на реката.
 
 
Интересна за посещение е и най-източната точка на Странджа, наречена „Маслен нос”. Това е третият по големина нос на българското Черноморие и според легендата в острите му скали са се разбивали много кораби. Тъй като товарът на повечето от тях били амфори със зехтин, това място било наречено "Маслен нос".
 

Северно от Приморско в зоната между лагуната Стамополу и плажната ивица се намира един от най-добре запазените дюнни комплекси по нашето Черноморие. Гребените на най-високите дюни достигат до 19 м. височина и представляват изключителна гледка за посетителите. Това е природната забележителност "Пасъчни дюни-Перла".

 Плажове
 
Сигурно първото нещо, което ще ви се иска да направите, когато пристигнете в Приморско е да се потопите в морето и да се излегенете под жарките лъчи на слънцето. Е и тук ще имате право на избор. На терирорията на града има четири плажа - Северен, Центарален, Южен и Перла.

 


Плаж Перла се намира се намира в Приморско, на разстояние приблизително един километър от централната част на града. Плажът е в непосредствена близост до Северния плаж и много близо до резерват Ропотамо и Маслен нос. На територията на плаж Перла се намира и изоставената резиденция със същото име на бившия комунистически лидер Тодор Живков. Местността около плажа е гориста, а самата плажна ивица - пясъчна.

bgcsenfrdeitplrusktr